İspanya’ da Görülmesi Gereken Yerler

İspanya’ da Görülmesi Gereken Yerler

Fenikelilerden İslam İmparatorluğu’ na kadar çok farklı kültürlerin uzun dönemler boyunca hakim olduğu İspanya, bu karışık uygarlık izlerini halen kendisinde taşıyan, bu özelliğiyle de benzersiz Avrupa ülkelerinden biri durumunda. Bir tür açık hava müzesi durumunda olan birçok şehir, bir seferde tüm bunları keşfedemeyeceğiniz kadar çok gezilip görülecek yer anlamına geliyor. Modern çağın en büyük mimarı Gaudi, Picasso, Salvador Dali gibi efsanevi sanatçıların izlerini yoğun olarak görebileceğiniz ve hissedebileceğiniz İspanya’ nın, mutlaka görülmesi gereken pek çok yeri bulunuyor. Çok fazla gidilecek yer olması, bunların arasında bir listeleme yapmayı gerektiriyor. Önem sırasında göre en fazla şehri görmenize yardımcı olacak bir tüyo olarak, bir liste hazırladık.

Barselona, Madrid, Cordoba, Granada, Sevilla, Valencia, Toledo, Bilbao, İbiza, Cádiz, Zaragoza, Mallorca, Malaga, Almeria, Kanarya Adaları.

Barselona

Gaudi’ nin şehri olarak da bilinen Barselona, O’ nun imzasını taşıyan önemli mimari eserlerle dolu. Bunlar arasında Sagrada Familia, Park Güell, Casa Mila, Casa Batllo mutlaka görülmelidir.  Şehrin en önemli caddesi olan La Rambla Caddesi, İspanya’ nın benzersiz kültürüne şahitlik edebileceğiniz bir dinamizme sahiptir. Ünlü ressam Picasso’ nun eserlerinin bulunduğu Picasso Müzesi, sanatseverler için bulunmaz bir fırsat. Barselona Akvaryumu, bu alanda yapılmış en iyi eserlerden biri ve mutlaka görülmeli. Futbol hayranlarının ise Barselona futbol takımının ve aynı zamanda dünya futbolunun en önemli stadlarından biri olan Nou Camp’ ı görmek isteyeceklerini tahmin ediyoruz. Üzerini çizdiğimiz bu yerler, Barselona’ da mutlaka görülmesi ayrıcalıklı yerler. Bunların dışında bir turist için Barselona’ nın olanakları neredeyse sınırsız durumda.

Madrid

Halen bir krallık olan İspanya’ nın başkenti Madrid, bir krallığın başkenti olması için özenle imar edilmiş bir şehirdir. Bu kapsamda Madrid Kraliyet Sarayı ilk durağınız olmalı ve mutlaka görmeniz gereken yerler listenize eklemelisiniz. Almudena Katedrali İspanyol uygarlığının mimari örneklerinden biri olarak mutlaka görülmeli. Antik Mısır kültürüne ait olan Debod Tapınağı, sizi Avrupa’ nın ortasında Mısır’ a götürebilecek yeteneğe sahip. Sanatın en önemli merkezlerinden biri olan Madrid, aynı zamanda büyük sanat koleksiyoncularının, sanat eserlerini sergilediği dünyaca meşhur Prado Müzesi’ ne ev sahipliği yapıyor. Bu müze dışında koleksiyonerlerin sahip oldukları eserleri sergiledikleri pek çok müze şehirde bulunuyor. Madrid’ gezmeye Puerta del Sol’ dan başlayıp, geniş meydanlardaki cafeler ve restaurantlarda İspanyol yemeklerinin tadına mutlaka bakmalısınız.

Cordoba

İslam İmparatorluğu, seferad ve Endülüs dönemiyle birlikte, farklı medeniyetlerin izlerini yoğun bir şekilde taşıyan, enfes grotesk görüntülere sahip bir şehir Cordoba. Şehirde Sinagog, Roma Köprüsü, Kurtuba Camii ve Endülüs Müzesi ilk önce görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor. Cordoba Kraliyet Sarayı, Viana Müzesi ve eski şehir caddesi yine şehirde mutlaka görülmesi gereken yerler. Ancak bunların dışında tüm şehir tam anlamıyla bir açık hava müzesi gibidir.

Granada

Benzersiz bir mimariye sahip olan Granada, İslam kültürünün ve mimarisinin izlerinin en yoğun hissedildiği şehirlerden biridir. Şehirde bulunan meşhur El Hamra Sarayı ilk önce görülmesi gereken yer. Aynı zamanda şehir merkezide olan Plaza Nueva’ dan başlayabileceğiniz şehir turuna Gerealife Bahçelerini takiben ulaşacağınız Granada Katedrali ve benzersiz mimarisiyle Sacromonte Mahallesine ulaşabilirsiniz. Ayrıca şehir Albayzin antik bölgesi de en önemli turistik alanlardan biridir ve mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Sevilla

Günümüzde Endülüs Bölgesi olarak adlandırılan Sevilla, en çok turistin uğradığı İspanyol şehirlerindendir. Alcazar Sarayı, Plaza de Espana gibi İslam mimarisinin ve kültürünün hissedildiği örnekler, Maria Luisa Parkı ve Sevilla Katedrali önemli mimari eserler. Meşhur gözlem kulesi olarak faaliyet gösteren Torre del Oro’ dan Sevilla’ nın muhteşem görüntüsünü izleyebilirsiniz.

Valencia

Yine farklı bir uygarlık olan Roma tarafından kurulmuş olan Valencia, özel bir mimariye sahip. Geleneksel mimari yapısını, modern dünyanın koşullarıyla uyumlu hale getirebilmiş az sayıda ki örnekten biri. Akdeniz kıyılarının muhteşem manzaralarının eşliğinde, Valencia Katedrali, Tores de Quart, Llotja de la Seda gibi müzeler, Seramik ve Dekoratif sanatlar müzesi ve Turia Bahçeleri mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Toledo

Yine birçok önemli medeniyetin geçtiği ve geçerken çeşitli izler bıraktığı bir şehir olan Toledo tam bir açık hava müzesi. Toledo Kasrı, Santa Cruz Müzesi, El Transito Sinagogu, Santa Maria Katedrali, El Salvador Kilisesi mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler. Şehirde her yer bir müzenin bölümleri gibi.

Bilbao

Bask Bölgesinde bulunan ve bölgenin en güzel şehirlerinden biri olan Bilbao Guggenheim müzesinden başlayarak Rönesans dönemine ait çok yoğun izler görebileceğiniz pek çok turistik alana sahip.

İbiza

Akdeniz muhteşem kıyıları ve bir sahil kentinin romantizmini derinden hissedebileceğiniz bir şehir İbiza. Aynı zamanda eski ve yeni şehir bölgelerini ayrı ayrı mutlaka gezmelisiniz.

Akdeniz kıyılarında bulunan muhteşem bir deniz turizmine de sahip olan İspanya şehirleri, mimari, kültürel ve sanatsal olarak turistik açıdan çok zengin bir ülkedir. Bu sebeple uzun yıllar farklı bölgelerine defalarca gidilebilecek turistik özelliğe sahiptir.


İngiltere’ de Görülmesi Gereken Yerler

Kategori : Genel

İngiltere’ de Görülmesi Gereken Yerler

Dünyada adı ülkelerinin adının önüne geçmiş bazı şehirler vardır. Paris, İstanbul, Roma, Londra bu şehirler arasında ilk sıralarda gelir. Bu durum tesadüfi değildir ve Londra’ da benzersiz bir kültür birikimin olduğu, son derece deneyimli bir yerleşim merkezidir. Dolayısıyla İngiltere ve gezilip görülecek yerler diyince, akla ilk gelen elbette başkent Londra’ dır. Londra turistik amaçla ziyaret edilecek çok sayıda mutlaka görülmesi gerekeni olan bir şehir olmakla birlikte, aslında turistik amaçlarla gezilmekten ziyade, yaşanması gereken bir şehirdir. Bu sebeple gezmeye gittiğinizde bile, oraya bir turist olarak gittiğinizi düşünmeyip, şehrin ruhunu yakalayabilmek için uzun süredir oradfa yaşıyormuş gibi davranmanızı tavsiye ederim.

Kültür ve Sanat

Konserler, bilim ve benzeri konferanslar, sanatsal faaliyetler Londra’ nın vazgeçilmeleri arasındadır. Bu sebeple sanatsal ve kültürel amaçlarla inşa edilmiş çok sayıda tarihi yapıya sahiptir. Kısa süreli seyahatler sırasında bunların hepsine gitmek elbette mümkün olmayacaktır ancak mutlaka birkaçını görmenizi tavsiye ederiz. Londra’ da bir şehir gezisi yapmak veya turistik amaçlarla Londra’ ya gitmek, dünyanın pek çok diğer bölgesine gitmekten her zaman daha pahalı olacaktır. Londra’ nın çok pahalı bir şehir olduğunu hatırınızdan çıkarmamalı, planlarınızı da buna göre yapmalısınız.

Saraylar ve Mimari

Elbette Londra ve İngiltere diyince akla ilk gelen yerlerden biri Buckingham Sarayı, Trafalgar Meydanı, Big Ben Kulesi, Westminster Abbey ve Westminster Köprüsü, London Eye, Tower of Bridge, Tower of London, Thames nehri kıyıları mimari ve tarihi açıdan görülmesi gereken yerlerden en önemlileri.

Parklar

Londra diyince akla ilk gelen meşhur Hyde Park’ la birlikte çeşitli parklardır. En büyüğü Hyde Par olmakla birlikte, Londra’ da sonu Buckingham Sarayı’ na ulaşan yolun sağında ve solunda bulunan St. James’s Park ve Green Park, Londra’ ya hakim bir tepede yer alan Regent’s Park & Primrose Hill, şehrin ortasında doğanın muhteşemliğinden keyif almanızı sağlayacak türde parklar. Regent’s Park & Primrose Hill aynı zamanda Londra Hayvanat Bahçesi’ ne de ev sahipliği yapıyor ve Şehre tepeden bakmanızı sağlayan bir avantaja sahip.

Müzeler

Müze diyince bu konuda dünyanın en önemli şehirlerinden biri Londra’ dır. Science Museum, dünyanın tüm uygarlıklarından sömürülerek de olsa götürülmüş ve muhteşem bir kültürel gökkuşağı oluşmasını sağlayan British Museum, dünya tarihi açısından son derece önemli bir müzedir. Trafalgar Meydanı’ nda yer alan National Museum’ Da Vinci, Van Gogh, Michelangelo gibi sanatçıların en ünlü eserlerini görebileceğiniz ve mutlaka görülmesi gereken bir müze.

Londra’ da görülmesi gereken ve turistik değer taşıyan ve hatta dünyanın başka bölgelerinde deneyimleyemeyeceğiniz pek çok yer bulunuyor. Bunların arasında en önemlilerini ve mutlaka görülmesi gerekenleri ayırt etmek ise hayli zor. Bununla birlikte Londra’ nın dışında da İngiltere´de görülmesi gereken pek çok yer var. Bunların arasından da küçük bir liste hazırlamaya çalıştım.

Oxford

Hemen tüm dünya tarafından bilinen ve adı eğitimle birlikte anılan şehir Oxford, kolejlerden oluşan geniş bir şehir. Burada okuyan öğrencilere en iyi eğitimin verilebilmesi amacıyla düzenlenmiş bir şehir olan Oxford, eski ve görkemli yapılarla dolu. Muhteşem bir mimarinin oluşturduğu eşsiz havayı mutlaka St Mary The Virgin Kilisesi’ nin kulesinden izleyerek solumalısınız. Şehirde her tarafta kitapçılar ve eski cafelerden oluşan bambaşka bir atmosfer bulacaksınız. Dünyanın en eski üniversitesi ve eğitim şehrini mutlaka görmelisiniz.

Cambridge

Oxford 11. Yüzyılda kurulmuş bir üniversite. Yaşanan bazı anlaşmazlıklar ve kavgalar sonucunda, bu eğitim şehrinden kopan bir grup akademisyen tarafından yüzyıl kadar sonra Cambridge’ i kurmuş. Cam Nehri kıyısında yine kolejlerden oluşan bir mimari yapılanma ve eğitime odaklı bir yerleşim tarzı oluşturulmuş. Oxford’a göre daha sakin ve Cam Nehri’ nin muhteşem manzarasının eşlik ettiği, doğayla iç içe bir şehir. Mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biridir.

Liverpool

Ortaçağdan beri liman olması nedeniyle, ticaretin üst seviyede merkezlerinden biri olan Liverpool, sonraları Beatles ve meşhur futbol takımının başarıyla bilinen bir şehir haline geldi. Müzikal anlamda İngiltere ve dünyanın en önemli merkezlerinden biri olduğu ve Beatles’ ın bu şehirden çıkmasının tesadüfi olmadığı, pek çok müzik efsanesinin bölgeden çıkmasıyla anlaşılıyor. Şehrin büyük bölümü dünya mirası listesinde yer alıyor ve tam bir açık hava müzesi durumunda.

İngiltere’ de Her Yer Görülmeli

Halen hangi uygarlık tarafından yapıldığı tartışma konusu olan Prehistorik anıt Stonehenge, dünyanın en eski anıtı olarak biliniyor. Bu özelliğiyle İngiltere’ nin en çok turist akınına uğrayan bölgelerinden biri olma unvanını da taşıyor. İngiltere turistik açıdan dünyanın en çok ziyaret edilen ülkeleri arasında yer alıyor. Benzersiz kültürü ve farklı şehirleri, özel mimarisi ve dünyanın diğer bölgelerinden farklı olan yaşam tarzıyla, İngiltere’ de görülmesi gereken sayısız yer bulunuyor. Turizm açısından böyle değerli olması, aynı zamanda alış veriş konusunda da öne çıkmasına neden oluyor. Bununla birlikte ülkenin turistler için, oldukça pahalı olduğunun altını çizmemizde fayda var.


Fransa’da Görülmesi Gereken Yerler

Etiketler :

Kategori : Genel

Fransa’da Görülmesi Gereken Yerler

Romantizmin başkenti Paris ile tanınan Fransa, her ne kadar milyonlarca turistin cazibe merkezi olsa da sadece Paris’le sınırlı kalmayan kendisine has tarz ve atmosfere sahip, mutlaka görülmesi gereken pek çok değeri daha bulunuyor. Özetle Fransa demek, sadece Paris demek değildir. Fransa aynı zamanda Türkiye’ nin de sahillerinin bulunduğu Akdeniz’ in güzelliğini paylaşan ülkelerden birisidir. Kuzey’ inde Manş Denizi bulunurken, doğusunda ise Avrupa’ nın ana damarı Ren Nehri ile muhteşem sahil mimarisine ve atmosferine sahiptir. Ayrıca batısında Atlas Okyanusu ile de Fransa’ nın uçsuz bucaksız okyanusla bir araya gelen birbirinden tatlı ve etkileyici sahil kasabaları bulunuyor.  Bu özellikleri de Fransa’da görülmesi gereken yerler listesinin epeyce uzun olmasına neden oluyor.

Paris

Hem Fransa denilince akla gelen ilk yer olması hem de dünyada tanınmasındaki en önemli değerlerden olması vesilesiyle Fransa’da görülmesi gereken yerler listesinde ilk sıra Paris’in oluyor. Herkesin bildiği sembol Eyfel Kulesi’ nin yanı sıra dünyanın en fazla eserinin bulunduğu Louvre Müzesi mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Her ne kadar yakın zamanda yandığından önemli hasar almış olsa da Siene Nehri’ndeki Cite Adası’ndaki Gotik mimari şaheseri Notre Dame Katedrali de kesinlikle görülmeli. tabii ki “Zafer Takı” ile başlayarak, Concorde Meydanı’na kadar ulaşan dünyanın en ünlü ve en değerli bulvarı Şanzelize mutlaka gezip, görülmesi gereken mekanlardan.

Fransız Rivierası: Cote d’Azure

Fransa’ nın ve hatta dünyanın Akdeniz iklim ve atmosferini en özel şekilde yaşatan sayılı noktalarından Fransız Rivierası’ da mutlaka Fransa’da görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Fransa’ nın Akdeniz kıyısındaki bir bölüme adını veren Fransız Rivierası, “Antibes”, “Cannes”, “Menton”, “Monaco” ve “Saint-Tropez” gibi dünyaca üne sahip beldelerden oluşuyor. Bu bölge için genellikle dünyanın üst seviye sosyetesine hitap eden bir yapıya sahip olduğu düşünülüyor olsa da toplumsal çeşitliliği her noktasında fazlasıyla hissetmek mümkün.

Strazburg (Strasbourg)

Türkiye’ de her ne kadar sürekli olumsuz Avrupa Birliği üyelik haberleri ve siyasi gelişmeleri ile tanınıyor olsa da Strazburg’ta kesinlikle Fransa’da görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Çünkü Strazburg şehri, 1988 yılından beri “UNESCO Dünya Mirası Listesi” içerisinde yer alıyor. Avrupa Parlamentosu’ nun bulunması nedeniyle Avrupa’ nın başkenti ve barış sembolü unvanlarına sahip. Bu özelliklerinin dışında yüzlerce yıla uzanan tarihi yapıları ve sembolleri ile dikkat çekiyor. Ayrıcca gastronomisi en geniş Avrupa şehirlerinden birisi. Bunda birazda Fransa’ nın, Almanya ile sınırında bulunuyor olmasının etkisi olduğu şüphesiz bir gerçek.

Lyon

Fransa’da görülmesi gereken yerler arasında Türkiye’ de Sinop ile “Kardeş Şehir” unvanına sahip Lyon’da mutlaka yer alıyor. Çünkü binaları, kiliseleri ve tarihi meydanları ile “UNESCO Dünya Mirası Listesi” içerisinde yer alıyor. Lyon şehri 2 ayrı bölümden oluşuyor. Bir bölümü Fransa’ nın ve Avrupa’ nın klasik mimarisini yansıtan ve bu anlama gelen “Vieux Lyon” isimli bölgeden oluşuyor. Nitekim dünya mirası listesinde yer almasını da bu bölümü sağlıyor.

Mont Saint-Michel

Fransa’da bulunan bir ada “komünü” niteliği taşıyan Mont Saint-Michel, Fransa’da görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Tarihi MS 460 yılına kadar uzanan ada, surlarla çevrilmiş kayalık bir kaya kütlesinin üzerinde sarmal sokaklarıyla yükselen bir şato görüntüsü oluşturuyor.  Ortaçağ döneminden bugüne dek en iyi korunmuş sembollerden birisi.  1979 yılında “UNESCO Dünya Mirası Listesi” kapsamına alınmıştır. Avrupa’daki en yüksek gel-git yapısına sahip olan Mont Saint-Michel’ de alçak ve yüksek gelgitler arasında sadece 6 saat bulunduğu gibi 15 metrelik farklara kadar ulaşabiliyor. Bu güçlü gel-git etkisi ise adanın kayalıkları üzerinde bulunan dayanıklı surlar, şehre koruma sağlıyor. Ancak daha önce iki defa 14 metrenin üzerine çıkmasıyla şehrin tamamen su altında kaldığı ve tekrar su üstüne çıkışının 2 ay gibi bir süreyi aldığı da biliniyor.


Almanya’da Görülmesi Gereken Yerler

Etiketler :

Kategori : Genel

Almanya’da Görülmesi Gereken Yerler

Avrupa’ nın orta kısımda bulunan ülkelerinden Almanya, Türkiye ile köklü ilişkileri dolayısı ile her dönemde bağlantıların en fazla olduğu ülkelerden birisidir. Avrupa tarihi açısından önemli bir tarihe sahip olan Almanya, turistik seyahatlerin her türüne hitap edecek zengin bir kültür yapısına sahip. Ortaçağ döneminden kalma şehirleri, muhteşem doğal güzellikleri, spor ve sanat gibi branşlardaki ileri seviye başarıları ve dünya genelinde pek çok mutfağı etkileyen son derece zengin gastronomisi ile Almanya, gezi seyahatlerinin en önemli noktalarından birisini oluşturuyor. Almanya’da görülmesi gereken yerler listesi bu özellikleri dolayısıyla fazla uzun olacaktır. Ancak bunlardan bazıları popülaritesi ve farkıyla bir adım önde olduğundan, bunlara bakılabilir.

Berlin

Bir ülkenin en önemli kenti, elbette ki başkentidir. Berlin’de Almanya’ nın ana kalbini oluşturan köklü geçmişiyle bunu her yerinde hissettiren ve yaşayan bir şehir. Almanya’da görülmesi gereken yerler listesinde yer alan Berlin, tarihi dokusu, spor ve sanat branşlarındaki zengin etkinlik ve imkanları, renkli gece hayatı ve sarayları ile özel bir şehir. Kentin tam kalbinde yani merkezinde tarihin kara lekesi olarak nitelendirilen ve 1989 yılında yıkılan Berlin Duvarı’ nın olduğu Potsdamer Meydanı bulunuyor. Toplumsa, siyasi, tarihi gibi klasmanlarda bir gezi için bu duvarın kalıntılarının olduğu meydan kesinlikle görülmelidir. Berlin, Brandenburg Kapısı, Bellevue Sarayı, Olympiastadion ve Charlottenburg Sarayı gibi tarihi mimari ile de son derece eşsiz ve Ortaçağ bohem yapısını inceleyebilme fırsatı veriyor.

Munih

Almanya’ nın en gelişmiş şehirlerinden birisi olan Münih şehri, her yıl en turist alan Alman şehirlerinden birisi. Özellikle Ortaçağ döneminden uzanan tarihi varlıkları ve 21. Yüzyıl teknoloji dünyası izlerini muazzam uyum içerisinde bir araya getiren şehir siluetine sahiptir. Almanya’ nın Bavyera eyaletinin başkenti olan Munih, “Nymphenburg Sarayı”, “Munich Residenz”, “Theatinerkirche” gibi tarihi mekanları ile dikkat çekiyor. Bunun dışında İngiliz Bahçesi hem otantik hem de tarihi dokusu ile eşsiz keyifte gezinti fırsatı sunuyor. 1158 yılından günümüze uzanan Marienplatz Caddesi kentin ana meydanı kiliseleri ve tarihi yapıları ile Almanya’da görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Rothenburg ob der Tauber

Almanya’nın Bavyera eyaletindeki “Franconia” bölgesinde 21. Yüzyıl dünyasında Ortaçağ şehir yapısını başarıyla koruyan Rothenburg ob der Tauber’ de mutlaka Almanya’da görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Dünya klasiklerinin, masalların her zaman hayallerde canlandırdığı atmosferi gerçekten deneyim etme fırsatı sunacak, zamanın durduğu bir yer olan Rothenburg ob der Tauber, Ortaçağ Almanya’sının ruhunu en iyi şekilde hissetme şansı veriyor. Doğa içerisinde Ortaçağ mimarisinden başka bir şey bulunmamasının yanı sıra Almanya’ nın Romantik Yol güzergahında bulunuyor.

Romantik Yol (Romantische Straße)

Avrupa ve hatta dünya için romantizm denilince akla ilk gelen romantizm başkenti Paris, daha sonra sular içerisinde bir şehir Venedik gelir. Ancak Avrupa kıtasında en az bunlar kadar değerli ve özel bir romantizm noktası bulunuyor ki o da Almanya’dır. Üstelik diğerlerinden farklı olarak Almanya’da görülmesi gereken yerler arasında bulunan Romantik Yol adından da anlaşılacağı gibi bir güzergahtan oluşuyor. Yani tek bir nokta değil, birden fazla geçiş noktasının bulunduğu romantizm dolu bir seyahat rotasıdır. Toplam 28 şehir, kasaba ve köyden oluşan ve 410 km rota uzunluğuna sahip bir yoldur. Doğal güzellikleri, Ortaçağ Almanya’sından günümüze gelen otantik yerleşim alanları ve bunlara eşlik eden muazzam atmosferi ile dikkat çeken bir romantik tatil seçeneği niteliği taşıyor. Romantik yol, Orta Almanya ile Güney Almanya arasındaki 28 şehirden oluşuyor. Romantik tatil arayışında olanlar için gerçekten heyecanlı ve maceralı bir tatil fırsatı sunuyor.


GREEN KART

Kategori : Genel

Green Card Nedir, Ne İşe Yarar?-Amerika Günlüğü

Bir üniversitede eğitim almıyorsanız veya Amerika’dan size özel bir iş teklifi gelmediyse vize almanız gerçekten zor. Ancak Green Card’a sahipseniz Amerika’da sınırsız oturma ve çalışma iznini elde etmiş oluyorsunuz. Hatta orada kendi işinizi bile kurabilirsiniz.

Green Card Nedir, Ne İşe Yarar?-Amerika Günlüğü

Green Card nasıl alınır?

Amerika Birleşik Devletleri her yıl farklı farklı ülkelerden binlerce göç almaktadır. ABD, kendisine 50.000‘den daha az göç veren ülkelerden gelenlerin sayısını arttırmak ve ülke nüfusunu çeşitlendirmek amacı ile her yıl Green Card çekilişi düzenlemektedir. Bu çekilişe katılabilir ve eğer şanslıysanız Green Card sahibi olabilirsiniz. Ancak çekiliş lafını duyunca hemen gözünüzü korkutmayın ve bana çıkmaz demeyin. Bu piyangonun size çıkması kadar zor bir şey değil. Aksine daha ilk yılında kazananların sayısı bir hayli fazla. Sizi belli bir ücret karşılığında Green Card çekilişine dahil eden özel siteler mevcut. Bu siteler ile iletişime geçerek sizde çekilişe katılabilirsiniz. Ancak dikkat edin. İnternet ortamında birçok dolandırıcı da mevcut. Green Card çekilişine yılın herhangi bir zamanında 7/24 katılabilirsiniz.

Çekilişe katılmak için o kadar fazla şart yok. Belli başlı iki üç tane kural var. Bunlar şöyle:

  • Lise mezunu veya dengi bir okuldan mezun olmak ya da en az iki yıl eğitim ve tecrübe gerektiren bir işte son beş yıl içerisinde çalışmış olmak.
  • Çekilişe katılması yasaklanan ülkelerin vatandaşı olmamak.
  • Tek seferde sadece bir başvuru yapabilirsiniz (yılda bir kez)

Green Card sahibi olduğunuz zaman sahip olduğunuz avantajları şöyle sıralayalım:

  • Eğer Green Card sahibiyseniz eşiniz ve 21 yaşın altındaki tüm bekar çocuklarınız da ABD’de oturma ve çalışma hakkında sahip oluyor.
  • Green Card sahibi olduğunuz zaman seçme ve seçilme hakkı dışında diğer tüm ABD vatandaşlarının sahip olduğu haklara sahip oluyorsunuz.
  • Kendi işinizi ve şirketinizi kurabiliyorsunuz
  • Green Card sahibi olduğunuz zaman Amerika’da ki devlet okullarından veya özel okullardan burs ve indirim alarak öğrenim görme hakkına sahip oluyorsunuz.
  • Sürücü belgesi alabiliyorsunuz ve ABD’de istediğiniz yere seyahat edip oturabiliyorsunuz.

Çekiliş dışında Green Card sahibi olmanın da bazı yolları var. Ancak bu yollar her yıl çekilişe katılmaktan çok daha pahalı. Eğer Amerika Birleşik Devletleri’ne 1.000.000 dolar yatırım yaparsanız size ömür boyu oturma ve çalışma hakkı veriliyor. Ayrıca orada yaşayan akrabanız size davetiye gönderirse yine bu haklara sahip olursunuz. Size orada iş verecek bir iş veren bulursanız yine Green Card sahibi olabilirsiniz.

Çekilişe katılıp kazanmaktan daha zahmetli olan nokta ise, kazandıktan sonra bilgilerinizi eksiksiz olarak girmek. Çekilişi kazandıktan sonra elenenlerin sayısı çok fazla. Yani dikkat edin eğer siz kazanırsanız bilgilerinizi eksiksiz ve doğru doldurun. Çekilişe katılanların kazanma şansları eşittir.

Green Card Çekilişi Nasıl Yapılır?

Tüm başvurular Kentucky Consular Center’ da toplanır ve altı adet coğrafi bölgeye ayrılarak bu bölgelere numara verilir. Başvuru süresi bittikten sonra bir bilgisayar kazanacak olanları belirler. Bu bilgisayar katılanlar arasından 55.000 kişiyi eşit şansla seçer. Kazananlara eskiden adreslerine posta yolu ile bilgi verilirdi ancak şuan bu sistem kullanılmıyor. Hatta kazanıp kazanmadığınız konusunda size bir bilgi verilmiyor. Bunu size verilen “Confirmation” numarası ile kendiniz sorgulamanız gerekiyor.


İsviçre Vize Başvurusu

Kategori : Genel

TİCARİ

Kişinin adına düzenlenmiş antetli kağıda kaşeli imzalı yazı,

Başvuru sahibin adı görevi ve firması davetiyede yer alması gereke,

davet eden firmanın adı .

İsviçre  Başkonsolosluğu hitaben seyahat amacına belirten vize talep dilekçesi

Şirktin son dönemde var olan imza sirküleri

şirketin son döneme ait vergi levhası

Şirketin son altı aya ait faaliyet belgesi

Şirketin mevcut olan ticaret sicil gazetesi

SGK işe giriş belgesi

Son üç aylık maaş bordrosu

Hizmet dökümü sigortalılar için 4A

Şirketin son üç ayı kapsayan güncel banka hesap cüzdanı fotokopisi  ve bankadan imza sirküleri

2 adet 3.5cmx4cm biyometrik fotoğraf

Schengen ülkeleri için seyahat süresini kapsayan 30.000 € teminatli seyahat sağlık sigortası

TURİST

İsviçre  Başkonsolosluğu’na  hitaben seyahat amacına belirten vize talep dilekçesi

Yolculuk edeceği  şehir için otel rezervasyonu ve uçak bileti

Şirktin son dönemde var olan imza sirküleri

Şirketin son döneme ait vergi levhası

Şirketin son altı aya ait faaliyet belgesi

Şirketin mevcut olan ticaret sicil gazetesi

SGK işe giriş belgesi

Son üç aylık maaş bordrosu

Hizmet dökümü sigortalılar için 4A

Şahsın son üç ayı kapsayan güncel banka hesap cüzdanı fotokopisi  ve bankadan imza sirküleri

Başka kendine ve ailesine ait olan mal varlığı belgeleyen evrakların fotokopisi

2 adet 3.5cmx4cm biyometrik fotoğraf

Schengen ülkeri için seyahat süresini kapsayan 30.000 € teminatli seyahat sağlık sigortası

Emekli

Şahsın son üç ayı kapsayan güncel banka hesap cüzdanı fotokopisi  ve bankadan imza sirküleri

Emekli cüzdan fotokopisi

Kişiye ait gayrimenkul ve diğer değerleri belirten fotokopiler

Pasaport vize bitiş tarihi en az altı ay süresi olan ve var ise eski pasaportlarınız

2 adet 3.5cmx4cm biyometrik fotoğraf

Schengen ülkeleri  için seyahat süresini kapsayan 30.000 € teminatli seyahat sağlık sigortası

(50 ve üzeri sigorta fiyatı değişkendir )


Mısır Vize Başvurusu

Mısır Vize Başvurusu

TİCARİ

Kişinin adına düzenlenmiş antetli kağıda kaşeli imzalı yazı

başvuru sahibin adı görevi ve firması davetiyede yer alması gereken

davet eden firmanın adı antetli firma kağıdına ;

Mısır Başkonsolosluk’a hitaben seyahat amacına belirten vize talep dilekçesi

Şirketin son dönemde var olan imza sirküleri

SGK işe giriş belgesi

2 adet 3.5cmx4cm biyometrik fotoğraf

TURİST

Mısır Başkonsolosluk’a hitaben seyahat amacına belirten vize talep dilekçesi

Yolculuk edeceği  şehir için otel rezervasyonu ve uçak bileti

Şahsın  son üç ayı kapsayan güncel banka hesap cüzdanı fotokopisi  ve bankadan imza sirküleri

2 adet 3.5cmx4cm biyometrik fotoğraf

Emekli

 

Şahsın son üç ayı kapsayan güncel banka hesap cüzdanı fotokopisi  ve bankadan imza sirküleri

Emekli cüzdan fotokopisi

Kişiye ait gayrimenkul ve diğer değerleri belirten fotokopiler

Pasaport vize bitiş tarihi en az altı ay süresi olan ve var ise eski pasaportlarınız

2 adet 3.5cmx4cm biyometrik fotoğraf


Hollanda Vize Başvurusu

Holland  Vize Başvurusu

TİCARİ

Kişinin adına düzenlenmiş antetli kağıda kaşeli imzalı yazı,

Başvuru sahibin adı görevi ve firması davetiyede yer alması gereke,

davet eden firmanın adı .

Hollanda Başkonsolosluğu hitaben seyahat amacına belirten vize talep dilekçesi

Şirktin son dönemde var olan imza sirküleri

şirketin son döneme ait vergi levhası

Şirketin son altı aya ait faaliyet belgesi

Şirketin mevcut olan ticaret sicil gazetesi

SGK işe giriş belgesi

Son üç aylık maaş bordrosu

Hizmet dökümü sigortalılar için 4A

Şirketin son üç ayı kapsayan güncel banka hesap cüzdanı fotokopisi  ve bankadan imza sirküleri

2 adet 3.5cmx4cm biyometrik fotoğraf

Schengen ülkeleri için seyahat süresini kapsayan 30.000 € teminatli seyahat sağlık sigortası

TURİST

Hollanda Başkonsolosluğu’na  hitaben seyahat amacına belirten vize talep dilekçesi

Yolculuk edeceği  şehir için otel rezervasyonu ve uçak bileti

Şirktin son dönemde var olan imza sirküleri

Şirketin son döneme ait vergi levhası

Şirketin son altı aya ait faaliyet belgesi

Şirketin mevcut olan ticaret sicil gazetesi

SGK işe giriş belgesi

Son üç aylık maaş bordrosu

Hizmet dökümü sigortalılar için 4A

Şahsın son üç ayı kapsayan güncel banka hesap cüzdanı fotokopisi  ve bankadan imza sirküleri

Başka kendine ve ailesine ait olan mal varlığı belgeleyen evrakların fotokopisi

2 adet 3.5cmx4cm biyometrik fotoğraf

Schengen ülkeri için seyahat süresini kapsayan 30.000 € teminatli seyahat sağlık sigortası

Emekli

Şahsın son üç ayı kapsayan güncel banka hesap cüzdanı fotokopisi  ve bankadan imza sirküleri

Emekli cüzdan fotokopisi

Kişiye ait gayrimenkul ve diğer değerleri belirten fotokopiler

Pasaport vize bitiş tarihi en az altı ay süresi olan ve var ise eski pasaportlarınız

2 adet 3.5cmx4cm biyometrik fotoğraf

Schengen ülkeleri  için seyahat süresini kapsayan 30.000 € teminatli seyahat sağlık sigortası

(50 ve üzeri sigorta fiyatı değişkendir )


Yunanistan Vize Başvurusu

Yunanistan Vize Başvurusu

TİCARİ

Kişinin adına düzenlenmiş antetli kağıda kaşeli imzalı yazı

başvuru sahibin adı görevi ve firması davetiyede yer alması gerken

davet eden firmanın adı

Yunanistan başkonsluğuna hitaben seyahat amacına belirten vize talep dilekçesi

Şirketin son dönemde var olan imza sirküleri

Şirketin son döneme ait vergi levhası

Şirketin son altı aya ait faaliyet belgesi

Şirketin mevcut olan ticaret sicil gazetesi

SGK işe giriş belgesi

Son üç aylık maaş bordrosu

Hizmet dökümü sigortalılar için  4A

Şirketin son üç ayı kapsayan güncel banka hesap cüzdanı fotokopsi  ve bankdan imza sirküleri

2 adet 3.5cmx4cm biyometrik fotoğraf

Schengen ülkeleri için seyahat süresini kapsayan 30.000 € teminatlı seyahat sağlık sigortası

TURİST

Yunainistan başkonsluğuna hitaben seyahat amacına belirten vize talep dilekçesi

Yolculuk edeceği  şehir için otel rezervasyonu ve uçak bileti

Şirketin son dönemde var olan imza sirküleri

Şirketin son döneme ait vergi levhası

Şirketin son altı aya ait faaliyet belgesi

Şirketin mevcut olan ticaret sicil gazetesi

SGK işe giriş belgesi

Son üç aylık maaş bordrosu

Hizmet dökümü sigortalılar için  4A

Şahsın  son üç ayı kapsayan güncel banka hesap cüzdanı fotokopisi  ve bankadan imza sirküleri

Başka kendine ve ailesine ait olan mal varlığı belgeleyen evrakların fotokopisi

2 adet 3.5cmx4cm biyometrik fotoğraf

Schengen ülkeleri için seyahat süresini kapsayan 30.000 € teminatlı seyahat sağlık sigortası

Emekli

 

Şahsın son üç ayı kapsayan güncel banka hesap cüzdanı fotokopisi  ve bankadan imza sirküleri

Emekli cüzdan fotokopsi

Kişiye ait gayrimenkul ve diğer değerleri belirten fotokopiler

Pasport vize bitiş tarihi en az altı ay süresi olan ve var ise eski pasaportlarınız

2 adet 3.5cmx4cm biyometrik fotoğraf

Schengen ülkeleri için seyahat süresini kapsayan 30.000 € teminatlı seyahat sağlık sigortası

(50 yaş ve üzeri sigorta fiyatı değişkendir.)


Sık Sorulan Sorular

Etiketler :

Kategori : Genel

Sık Sorulan Sorular

S: Ülkemizde kullanımda olan kaç farklı pasaport türü vardır?

C: PASAPORT İLE İLGİLİ BİLGİLER

PASAPORTUN TANIMI

Pasaport; “Kanunda belirlenen yetkili makamlarca verilen ve hamillerine bir ülkenin milli hudutlarından diğerine geçmeyi sağlayan belgedir.”

PASAPORT TÜRLERİ

5682 sayılı Pasaport Kanununun 12’nci maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti namına verilmekte olan 5 çeşit pasaport bulunmaktadır.

Pasaport türleri ve bu pasaportların tanzim edilebilmesi için istenilen belgeler aşağıda gösterilmiştir.

1) Diplomatik Pasaportlar;

Diplomatik pasaportlar 28 sayfa olup, dış kapak rengi siyahtır.

Diplomatik pasaportlar Pasaport Kanununun 13’üncü maddesine göre;

Diplomatik pasaportlar, muvakkat görev veya seyahat için gidenlere görevlerinin veya seyahatlerinin mahiyetine göre, bir seyahate mahsus olmak üzere veya azami iki sene için, daimi görevle gidenlere de Dışişleri Bakanlığınca tespit edilecek sürede geçerli olmak üzere verilir.

Diplomatik pasaportlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olmayan bakanlara, Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri ile Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genel Kurmay birinci ve ikinci başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcısına, orgenerallere, oramirallere, eski cumhurbaşkanlarına, yasama meclisleri eski başkanlarına, eski başbakanlar ve dışişleri eski bakanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Genel Sekreterine,Başbakanlık ve bakanlık müsteşarları ile Diyanet İşleri Başkanına, Valilere, Büyükşehir Belediye başkanlarına, Büyükelçi unvanını almış olanlar ile Dışişleri Bakanlığı meslek mensuplarına, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanına, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanına ve bu Başkanlığın yurtdışındaki Program Koordinasyon Ofisi sorumlusuna, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği üst düzey görevlilerinden resmi bir görevle gönderilenlere, Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikleri nezdinde memur edilen müşavirlere, ataşelere ve muavinlerine, din hizmetleri koordinatörlerine, Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya millletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenlere, siyasi kuryelere verilir.

Diplomatik pasaport alabilecek durumda bulunan veya alan kimselerin sıfat veya vazifeleri devam ettiği müddetçe, eşlerine dahi diplomatik pasaport verilmesi veya bunların eşlerinin pasaportlarının refakat hanesine kayıt edilmesi mümkündür.

Diplomatik pasaport alan kimselerin sıfat ve vazifeleri devam ettiği müddetçe, ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal engellerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hak sahibi kişinin pasaportu ile aynı süre geçerli diplomatik pasaport verilir.

Diplomatik pasaportların, sahiplerinin veya varsa refakat hanesinde kayıtlı bulunanların birer kıta fotoğrafisini ihtiva eylemeleri lazımdır.

Diplomatik pasaportlar hiçbir harç veya resme tabi değildir.

2) Hususi Damgalı Pasaportlar;

Hususi damgalı pasaportlar 52 sayfa olup, dış kapak rengi yeşildir.

Hususi damgalı pasaportlar Pasaport Kanununun 14 –A maddesine göre;

Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz.(2)

Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir.

İl ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi damgalı pasaport verilir. Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir. Hususi damgalı pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise ayrı neviden pasaport verilmesi mümkündür.

Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal engellerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir.

Hususi damgalı pasaportlar Pasaport Kanununun 14 –C maddesine göre;

Talep edenin mensup bulunduğu makamın yetkili amirinin başvurusu üzerine İçişleri Bakanlığınca verilir, Bu nev’i pasaportlar aynı şart dahilinde İçişleri Bakanlığının muvafakatı ve Dışişleri Bakanlığının vereceği talimat üzerine, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve elçiliklerince de verilebilir. Yukarıdaki “A” ve “B” bendlerinde yazılı eşlere ve çocuklara hususi veya hizmet damgalı pasaport verilmesi veya çocukların refakat hanesine kaydı için de aynı yazılı başvuruya lüzum vardır. Emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanların hususi damgalı pasaport alabilmeleri için durumlarını gösteren belgelerle, doğrudan İçişleri Bakanlığına müracaat etmeleri lazımdır.

Hususi damgalı pasaportlar altı aydan az olmamak kaydıyla İçişleri Bakanlığınca belirlenecek sürelerde; hizmet damgalı pasaportlar altı aydan az olmamak kaydıyla pasaport sahibinin görevinin müddetine göre İçişleri Bakanlığınca tespit edilecek süre için geçerli olmak üzere tanzim edilir.Bu pasaportlardan süresi bitenlerin, bu bendin birinci fıkrasında yazılı başvuru, İçişleri Bakanlığının muvafakatı ve Dışişleri Bakanlığının vereceği talimat üzerine Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve elçiliklerince de aynı müddetler için beşer defa uzatılması mümkündür.

Bu pasaportların sahiplerinin ve varsa refakat hanesine kayıtlı bulunanların birer fotoğraflarının pasaportlarına yapıştırılması lazımdır.

Hususi damgalı pasaportlar Pasaport Kanununun Ek-4 maddesine göre;

Devlet memuru olarak 1 inci, 2 nci ve 3 üncü derece kadrolarda bulunup da Hususi Damgalı Pasaport almaya hakkı olan Devlet memurları ile subay ve astsubayların taşıdıkları unvan ve/veya rütbeleri taşımakla beraber 1 inci, 2 nci ve 3 üncü derece kadroları almadan emekli olan veya ayrılanlardan Devlet memuriyetindeki hizmet süreleri, taşıdığı unvan ve/veya rütbeleri itibariyle bugün Hususi Damgalı Pasaport almaya hak kazananlar emsal alınmak suretiyle bunlara da Hususi Pasaport verilir.

Bu tür pasaportların tanzimi için istenilen belgeler şunlardır;

a) Hususi Damgalı Pasaport talep yazısı.

-Çalışanlara ait hususi damgalı pasaport talep yazısı; hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların mensubu bulunduğu makamca, yetkili amir tarafından tasdiklenerek verilir.

-Emeklilik veya çekilme sebepleriyle vazifelerinden ayrılmış olanlara ait hususi damgalı pasaport talep yazısı; Emekli oldukları veya çekildikleri kurumlarından tasdiklenerek verilir.

b)Nüfus Cüzdanı aslı

c) Baş öne eğik veya herhangi bir tarafa dönük olmayacak, nötr bir yüz ifadesiyle ağzı kapalı olarak çekilmiş, beyaz fon ve desensiz 50×50 veya 50×60 mm. ebatlarında çekilmiş 2 adet biometrik vesikalık fotoğraf

d) 5682 sayılı Pasaport Kanununun 17/C maddesi gereğince, reşit olmayanlar ve mahcurların kanuni temsilcilerinden istenilen muvafakat name (Noterden tasdikli olabileceği gibi, pasaport vermeye yetkili makamlar tarafından da düzenlenmektedir.)

3) Hizmet Damgalı Pasaportlar;

Hizmet damgalı pasaportlar 28 sayfa olup, dış kapak rengi gri’dir.

Hizmet damgalı pasaportlar Pasaport Kanununun 14 – B maddesine göre;

Bu Kanun gereğince kendilerine diplomatik veya hususi damgalı pasaport verilmesi mümkün olmayan kimselere, Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile dış memleketlere gönderildiklerinde veya dış memleketlerde vazifeye alındıklarında verilir.

Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu milletlerarası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlar ile Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere de aynı nevi pasaport verilir.

Hizmet damgalı pasaport alanların eşlerine, ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal engellerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hak sahibi kişinin pasaportu ile aynı süre geçerli hizmet damgalı pasaport verilir.

Hizmet damgalı pasaportlar Pasaport Kanununun 14 – C maddesine göre;

Talep edenin mensup bulunduğu makamın yetkili amirinin başvurusu üzerine İçişleri Bakanlığınca verilir, Bu nev’i pasaportlar aynı şart dahilinde İçişleri Bakanlığının muvafakatı ve Dışişleri Bakanlığının vereceği talimat üzerine, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve elçiliklerince de verilebilir. Yukarıdaki “A” ve “B” bendlerinde yazılı eşlere ve çocuklara hususi veya hizmet damgalı pasaport verilmesi veya çocukların refakat hanesine kaydı için de aynı yazılı başvuruya lüzum vardır. Emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanların hususi damgalı pasaport alabilmeleri için durumlarını gösteren belgelerle, doğrudan İçişleri Bakanlığına müracaat etmeleri lazımdır.

Hususi damgalı pasaportlar altı aydan az olmamak kaydıyla İçişleri Bakanlığınca belirlenecek sürelerde; hizmet damgalı pasaportlar altı aydan az olmamak kaydıyla pasaport sahibinin görevinin müddetine göre İçişleri Bakanlığınca tespit edilecek süre için geçerli olmak üzere tanzim edilir.Bu pasaportlardan süresi bitenlerin, bu bendin birinci fıkrasında yazılı başvuru, İçişleri Bakanlığının muvafakatı ve Dışişleri Bakanlığının vereceği talimat üzerine Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve elçiliklerince de aynı müddetler için beşer defa uzatılması mümkündür.

Bu pasaportların sahiplerinin ve varsa refakat hanesine kayıtlı bulunanların birer fotoğraflarının pasaportlarına yapıştırılması lazımdır.

Bu tür pasaportların tanzimi için istenilen belgeler şunlardır;

a) Hizmet Damgalı Pasaport talep formu; hizmet damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların mensubu bulunduğu makamca yetkili amir tarafından tasdiklenerek verilir.

b) Nüfus Cüzdanı aslı

c) Baş öne eğik veya herhangi bir tarafa dönük olmayacak, nötr bir yüz ifadesiyle ağzı kapalı olarak çekilmiş, beyaz fon ve desensiz 50×50 veya 50×60 mm. ebatlarında çekilmiş 2 adet biometrik vesikalık fotoğraf

d) 5682 sayılı Pasaport Kanununun 17/C maddesi gereğince, reşit olmayanlar ve mahcurların kanuni temsilcilerinden istenilen muvafakat name (Noterden tasdikli olabileceği gibi, pasaport vermeye yetkili makamlar tarafından da düzenlenmektedir.)

4) Umuma Mahsus Pasaportlar;

Umuma mahsus pasaportlar 60 sayfa olup, dış kapak rengi bordrodur.

Umuma mahsus pasaportlar Pasaport Kanununun 15 inci maddesine göre;

Türk vatandaşlarının umuma mahsus münferit ve umuma mahsus müşterek pasaportları yurt içinde İçişleri Bakanlığınca veya İçişleri Bakanının vereceği yetkiye göre valiliklerce, yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti konsoloslukları tarafından verilir.

Pasaport sahibi talep ettiği takdirde reşit olmayan kız ve erkek çocukları pasaportun refakat hanesine kaydolunur.

Refakat hanesine yazılı olanlar adına pasaport verilmiş bulunan kimselerin beraberinde bulunmadıkça o pasaportla seyahat edemezler.

Umuma mahsus münferit pasaportlar Kanunda yazılı istisnalar saklı kalmak ve altı aydan az olmamak kaydıyla İçişleri Bakanlığınca belirlenecek sürelerde geçerli olmak üzere düzenlenir.

Askerlik hizmetini yapmak üzere memlekete celp edilenlerle, yabancı memleketlerde yoksul kalmış oldukları sabit olan Türk vatandaşlarının pasaportları Türkiye’ye dönüşlerini teminen bir ay süre ile uzatılır. Pasaportu olmayanlara bir ay süreli seyahat belgesi verilir.

Umuma mahsus pasaportlar Pasaport Kanununun 17 inci maddesine göre;

Umuma mahsus münferit veya müşterek pasaport almak isteyen kimseleri usulüne uygun düzenlenmiş form dilekçe, vergi kimlik numarası gösteren bir belge yeterli sayıda fotoğraf ve nüfus hüviyet cüzdanlarının aslı ile mahallin emniyet müdürlüğüne müracaat etmeleri lazımdır.

Yabancı memleketlerde kayıtlı bulundukları konsolosluğa müracaat edenlere konsolosluk kütüğündeki kayıtları esas tutularak pasaport verilir. Başka bir konsolosluğa müracaat edenlerin tabiiyet ilmühaberi veya eski pasaportlarından başka nüfus tezkerelerini de ibraz etmemeleri takdiri bu konsolosluk pasaportun itasını gerekli göreceği tahkikatın icrasına talik edebilir.

Reşit olmıyanlar ve mahcurlar :

C) Reşit olmıyanların ve mahcurların yalnız seyahat etmek üzere pasaport alabilmeleri için kanuni mümessillerinin muvafakatlerini havi resmi bir makamdan tasdikli vesika ibraz eylemeleri lazımdır

Bu tür pasaportlar halen yurtiçinde İl Emniyet Müdürlüklerince ve yurtdışında ise Dış Temsilciliklerimizce verilmektedir.

Umuma Mahsus pasaportların tanzimi için istenilen belgeler şunlardır:

a) Nüfus Cüzdanının Aslı

b) Baş öne eğik veya herhangi bir tarafa dönük olmayacak, nötr bir yüz ifadesiyle ağzı kapalı olarak çekilmiş, beyaz fon ve desensiz 50×50 veya 50×60 mm. ebatlarında çekilmiş 2 adet biometrik vesikalık fotoğraf

d)5682 sayılı Pasaport Kanununun 17/C maddesi gereğince, reşit olmayanlar ve mahcurların kanuni temsilcilerinden istenilen muvafakat name (Noterden tasdikli olabileceği gibi, pasaport vermeye yetkili makamlar tarafından da düzenlenmektedir.)

e)İşçi meşruhatlı veya işçi ailesi meşruhatlı pasaport almak isteyenlerden yurtdışında geçimlerini sağladıklarının belgelendirilmeleri için Türkiye İş Kurumlarından alacakları belge,

f) 25 yaşından küçük olup, öğrenimine yurtdışında devam etmekle birlikte yurt içinden pasaport başvurusunda bulunmaları halinde, Büyükelçilik/Başkonsolosluk, Eğitim Müşavirlikleri/Ataşelikleri tarafından verilen “Bulundukları ülkenin eğitim sistemine dahil öğrencidir” uygun görüş yazısının aslının ibraz edilmesi halinde yurt içinde harçsız pasaport müracaatları kabul edilecektir.

Yine, öğrenimine yurtdışında devam etmekle birlikte Dış Temsilciliklerimize gidemeyip yurt içinden pasaport başvurusunda bulunmaları halinde ise okul/kurumlarından alacakları öğrenci belgelerinin Apostil (bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir) şerhi ihtiva edilmesi ve yeminli tercümanlar tarafından Türkçe tercümesinin yapılması halinde yurt içinde harçsız pasaport müracaatları kabul edilecektir.

492 Sayılı Harçlar Kanunu’nun 85 inci maddesinin (b ve d) bentleri yürürlüktedir. Söz konusu mevzuat hükmü çerçevesinde harçsız pasaport başvuruları sadece öğrenim amaçlı yurtdışına gidecek olan/gitmiş olan kişileri kapsamaktadır. Bu kişilerden 25 yaş sınırı gözetilmemekte olup, öğrenim sürelerine bağlı olarak 6 aydan az olmamak kaydıyla Maliye Bakanlığı birimlerinin onayına göre herhangi bir İl Emniyet Müdürlüğü’ne başvurmak mümkündür.

Pasaportların verilmesi için sürelerine göre alınacak defter ve harç bedelleri 01.01.2016 tarihinden geçerli olmak üzere;

Pasaport cüzdan bedeli 87.50 TL

6 aya kadar olanlar için 111.70 TL

1 yıl için olanlar 163.30 TL

2 yıl için olanlar 266.40 TL

3 yıl için olanlar 378.30 TL

3 yıldan fazla süreli olanlar (10 yıl) 533.10 TL


Talep Formu

Son Yorumlar